Plastične septičke jame

Plastične septičke jame – septičke jame od plastike

Plastične septičke jame

Fekalna kanalizacija je projektovana tako da odvede otpadnu vodu od sanitarnih urađaja, fekalne vode se odvode u spoljnu fekalnu kanalizacionu mrežu. Septičke jame predstavljaju rešenje za taloženje (sakupljanje) i delimično čišćenje otpadnih voda u onim područjima gde ne postoji izgrađen gradski kanalizacioni sistem i gde nije moguće se priključiti na kanalizaciju.
Tehnologijom spiralnog namotavanja vršimo izradu plastičnih septičkih jama koje ustvari predstavljaju horizontalne plastične rezervoare (cisterne) za fekalije koji se ukopavaju u zemlju i time se sprečava širenje neugodnih mirisa i zaraze.

Plastične septičke jame se dele na:

1. Neprotočne septičke jame kada nema mogućnosti za odvod otpadne vode putem kanala za drenažu koja je delimično prečišćena, tj. u slučaju kada ne postoji odgovarajući odvod delimično prečišćene vode u zemlju pomoću kanala za drenažu ili cevovoda a da pritome nisu ugroženi izvodi pitke vode.
2. Protočne ili prelivne septičke jame kada se delimično prečišćena voda iz septičkih jama putem odvodnih kanala odvodi u zemlju.

Naše plastične septičke jame su savremeno rešenje za odlaganje otpadnih voda u domaćinstvima, školama, vrtićima, vikend naseljima, hotelskim i motelskim smeštajima….
Septičke jame se izrađuju od PEHD-a, u potpunosti su bezbedne za upotrebu i nije potrebno nikakvo dodatno održavanje. Materijal od koga se vrši izrada plastičnih septičkih jama je otporan na sve vrste hemikalija koje se koriste u domaćinstvima tako da septička jama može da prihvata vodu i iz ostalih delova sistema – iz veš mašine, kade, iz kuhinje… Plastične septičke jame odlikuje mala težina što omogućava jednostavnu manipulaciju odnosno montažu i spuštanje u jamu. Septičke jame urađene na ovaj način odlikuju se statičkom otpornošću na pritisak zemlje i podzemnih voda. Vek trajanja plastičnih septičkih jama je preko 50 godina tako da predstavljaju sigurnu i jeftinu investicuju koja rešava bitan problem.

Plastična septička jama obično sadrži ulaznui izlaznu cev od PVC-a sa gumenom zaptivkom za ispust otpadnih voda. Prečnik cevi koja ulazi u septičku jamu je obično 160 mm. Cev koja ulazi u septičku jamu po pravilu bi trebalo da ima nagib prema septičkoj jami oko 1 posto.Radi dodatne sigurnosti prilikom izrade dovodnih cevi moguće je ugraditi račvastu cev u slučaju da dođe do zagušenja.
Treba napomenuti da će pražnjenje septičke jame biti ređe ukoliko koristite neko sredstvo za čišćenje i održavanje septičkih jama. Ukoliko se povremeno koriste sredstva za održavanje septičkih jama moguće je skoro potpuno neutralisanje neprijatnih mirisa iz kanalizacije a samim tim i potreba za pražnjenjem se takođe smanjuje. Plastične septičke jame ne zahtevaju posebno održavanje a takođe vrše i uštedu prostora zbog ukopavanja u zemlju.