Plastične septičke jame - Septičke jame od plastike
143
post-template-default,single,single-post,postid-143,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Plastične septičke jame – septičke jame od plastike

Plastične septičke jame

Plastične septičke jame – septičke jame od plastike

Plastične septičke jame

Fekalna kanalizacija je projektovana tako da odvede otpadnu vodu od sanitarnih urađaja. Fekalne vode se odvode u spoljnu fekalnu kanalizacionu mrežu. Septičke jame predstavljaju rešenje za taloženje (sakupljanje) i delimično čišćenje otpadnih voda. Ugrađuju se u područjima gde nije izgrađen gradski kanalizacioni sistem i gde nije moguće se priključiti na kanalizaciju.
Tehnologijom spiralnog namotavanja vršimo izradu plastičnih septičkih jama. Njihovim ukopavajem u zemlju se sprečava širenje neugodnih mirisa i zaraze.

Plastične septičke jame se dele na:

1. Neprotočne septičke jame kada nema mogućnosti za odvod otpadne vode putem kanala za drenažu. Odnosno u slučaju kada ne postoji odgovarajući odvod delimično prečišćene vode u zemlju pomoću cevovoda a da nisu ugroženi izvodi pitke vode.
2. Protočne ili prelivne septičke jame kada se delimično prečišćena voda iz septičkih jama putem odvodnih kanala odvodi u zemlju.

Plastične septičke jame predstavljaju efikasan sistem za odlaganje fekalnih voda u domaćinstvima, školama, vrtićima, vikend naseljima, hotelskim i motelskim smeštajima….

Izrada

Septičke jame se izrađuju od PEHD-a, u potpunosti su bezbedne za upotrebu i nije potrebno dodatno održavanje. Materijal od koga se vrši izrada plastičnih septičkih jama je otporan na sve vrste hemikalija koje se koriste u domaćinstvima. Septička jama može da prihvata vodu iz ostalih delova sistema – iz veš mašine, kade, iz kuhinje… Odlikuje ih mala težina što omogućava jednostavnu manipulaciju i spuštanje u jamu. Septičke jame imaju statičku otpornost na pritisak zemlje i na podzemne voda. Period upotrebe je preko 50 godina tako da predstavljaju sigurnu i jeftinu investicuju koja rešava bitan problem.

Plastična septička jama obično sadrži ulaznu i izlaznu cev od PVC-a sa gumenom zaptivkom za ispust otpadnih voda. Prečnik cevi koja ulazi u septičku jamu je obično 110mm ili 160 mm. Cev koja ulazi u septičku jamu po pravilu bi trebalo da ima nagib prema septičkoj jami oko 1 posto. Radi dodatne sigurnosti prilikom izrade dovodnih cevi moguće je ugraditi račvastu cev u slučaju da dođe do zagušenja.
Treba napomenuti da će pražnjenje septičke jame biti ređe ukoliko koristite neko sredstvo za čišćenje i održavanje septičkih jama. Povremeno korišćenje sredstva za održavanje septičkih jama skoro potpuno neutrališe širenje neprijatnih mirisa iz kanalizacije. Plastične septičke jame ne zahtevaju posebno održavanje a takođe vrše i uštedu prostora zbog ukopavanja u zemlju.