Pontoni za splav

Pontoni za splav – plastični pontoni

Pontoni za splav

Potreba za kvalitetnim odmorom oduvek je bila želja koja podrazumeva da se ostave televizor, mobilni telefon i kompjuter i „pobegne“ u prirodu uz naravno obavezno druženje sa prijateljima i sa osobama čije nam društvo prija. Reč odmor najviše asocira na uživanje na moru uz duge šetnje plažama i kupanje u moru, ipak ko nije u prilici da ode na more, ne treba da propusti da odmor provede u prirodi tako da se odmori a ujedno i da ima zdravstvene koristi. To može da se postigne i bez morske vode i klime, uz nešto truda i dobre volje.

Umesto kupanja u moru, dobar efekat se postiže i šetnjom po parkovima ili prirodi, vežbanjem, sunčanjem, kupanjem u reci, jezeru ili bazenu, vožnjom biciklom… Jedno od mogućih rešenja je uz relativno male troškove i izgradnja kućice ili splava na reci ili jezeru i odmor može da počne i to svakog vikenda iznova. Naravno prva stvar od koje treba početi izgradnju splavova su osnova za splavove a to su plastični pontoni za splav.

Pontoni za splav – primena

U proizvodnom programu pontoni od plastike se najčešće koriste kao pontoni za splavove, kao vez plovila u marinama, pristaništima, lukama, za plovne objekte, katamarane, osnova za plutajuće platforme za lakši prilaz kupalištima, kao kavezi za uzgajališta ribe, pontonska plovila, kao plutajuća barijera za skupljanje i usmeravanje plutajućeg i podvodnog otpada…
Kada se više pontona poveže međusobno mogu služiti i kao terasa za restorane, caffe barove, noćne klubove, koktel barove…

Pontoni za splav od plastike proizvode se u standardnim prečnicima i to: Ø 500 mm, Ø 600 mm, Ø 800 mm, Ø 1000 mm,Ø 1200 mm, Ø 1600 mmu dužinama od 3m, 6m, 9m i 12m. Plastični pontoni za splav se izrađuju od polietilena visoke gustine koji je lakši od vode. Bitno je istaći da materijal od kojeg izrađujemo plovke i pontone je 100% otporan na uticaj slane i slatke vode tako da se plastični pontoni mogu koristiti u svim vrstama vode, kako slanim na moru tako i u slatkim odnosno na rekama i jezerima.

Pored toga poseduje odlične fizičko-hemijske karakteristike tako da je otporan na udarce, habanje, UV zračenje, a vek trajanja im je preko 50 godina. Na pontonima se nalaze plastični držači koji omogućavaju postavljanje željene konstrukcije na njih a takođe i ventil(oduška) pomoću kojeg se reguliše temperatura između komora pontona i spoljašnje temperature.

Pontoni za splav od plastike predstavljaju nepotopive objekte, noseći plovci izrađeni su od polietilenskih cevi koje poseduju pregradne komore što im daje stabilnost i sigurnost a takođe mogu da budu ispunjeni polistirenskom penom ili stiroporom, koja će zadržati ili usporiti prodor vode, usled mehaničnog oštećenja.

Osnovne prednosti naših pontona za splav su:

  • Sigurnost prilikom upotrebe
  • Pregradne komore koje minimalizuju prodor vode u slučaju fizičkog oštećenja pontona
  • Velika otpornost materijala od kojeg se izrađuju pontoni na udarce
  • Vek trajanja preko 50 godina bez potrebe za dodatnim održavanjem
  • Ekološki ”čist” materijal bezbedan po okruženje i životnu sredinu

U tabeli su dati podaci o maksimalnoj opterećenosti pontona po 1m za različite dimenzije prečnika pontona.

Prečnik pontona Težina kojom se može opteretiti 1m pontona
Ø300 mm 30kg
Ø400 mm 55kg
Ø500 mm 85kg
Ø600 mm 125 kg
Ø800 mm 230 kg
Ø1000 mm 370 kg
Ø1200 mm 540 kg
Ø1300 mm 630 kg
Ø1600 mm 970 kg