rezervoari-sa-duplim-zidom

Rezervoari sa duplim zidom

Rezervoari sa duplim zidom

U skladu sa sve strožijim i rigoroznijim državnim zahtevima u pogledu čuvanja i skladištenja agresivnih kiselina koji su opasne i čije izlivanje bi bilo štetno po zdravlje ljudi i životne okoline firma Joma plast je razvila novi proizvod – rezervoari sa duplim zidom ili rezervoari sa duplim plaštom. Rezervoari – cisterne sa duplim plaštom se izrađuju od PEHD-a koji je hemijski otporan na širok spektar kiselina tako da je njegova primena široko rasprostranjena.

Stadardi

Projektovanje i izrada plastičnih rezervoara sa duplim zidom vrši se na osnovu evropskog standarda EN 12573-2:2000.Unutrašnji zid rezervoara služi za skladitenje medijuma dok spoljašnji zid ima ulogu da spreči izlivanje medijuma u životnu sredinu,  ukoliko dođe do nekih nepredviđenih problema sa unutrašnjim zidom. U nekim slučajevima radi dodatne sigurnosti postoji mogućnost izrade i tankvane.

Rezervoari sa duplim zidom se rade u 2 varijante:

1. Vertikalni rezervoari sa duplim zidom

2. Horizontalni rezervoari – cisterne sa duplim zidom

Firma Joma plast se može pohvaliti i da je u skladu sa najnovijim standardima u oblasti izrade i statičkih proračuna rezervoara proizvela horizontalnu cisternu sa duplim plaštom(slika ispod), gde je primenjena tehnika da se između unutrašnjeg i spoljašnjeg zida rezervoara nalazi rebrasto ukrućenje sa ugrađenom kontrolom curenja. Na ovaj način smo postigli značajnu uštedu u pogledu prostora koji je potreban za skladištenje rezervoara sa duplim plaštom. Pored uštede prostora na ovaj način se značajno smanjuje količina potrebnog materijala za izradu cisterne sa duplim plaštom što daje proizvod koji je dosta jeftiniji istovremeno povećavajući kvalitet samog prizvoda.

Rezervoari – cisterne sa duplim plaštom – primena

Najveću primenu plastični rezervoari sa duplim zidom su pronašli u skladištenju fluida za hemijsku industriju (rezervoari za skladištenje HCl-a, rezervoari za skladištenje vodonik-peroksida, rezervoari za skladištenje sirćetne kiseline, rezervoari za skladištenje natrijum-hidroksida,rezervoari za skladištenje natrijum hipohlorit, rezervoari za skladištenje kalijum-jodita,rezervoari za skladištenje feri-sulfata,…). Svi rezervoari sa duplim zidom se proizvode isključivo po narudžbini. Pored toga ukoliko se rezervoar nalazi u zatvorenom prostoru neophodna je i ugradnja barbutir posude – barbutirke kako bi se isparenja zadržavala u posudi. Na rezervoar sa duplim plaštom je moguće postaviti nivokaz sa koturačom kako biste u svakom trenutku znali nivo kiseline u rezervoaru.