Klimatske promene su uslovile duge i sušne periode zbog kojih se javlja potreba za navodnjavanjem površina koje se seju kako bi se ostvarili očekivani prinosi. Plastične cisterne za navodnjavanje predstavljaju sigurnu investiciju za povećanje vaših prinosa putem sistema za navodnjavanje. Navodnjavanje obradivih površina radi ostvarivanja većih prinosa potiče još iz perioda starog Egipta. Egipćani svoj kulturološki i civilizacijski napredak jednim delom duguju i uspešnom razvoju sistema navodnjavanja u delti reke Nila.

Potreba za kvalitetnim je jedno od fundamentalnih zadataka za sva poljoprivredna gazdinstva koja žele veće prinose. Kako bi se omogućio bolji prinos na obradivim zemljištima gde nema stalnog izvora vode i gde je potrebno skladištiti vodu radi navodnjavanja predlažemo vam Joma plast rezervoare za navodnjavanje.

Cisterne za navodnjavanje se dele na:

Vertikalni rezervoari za navodnjavanje

– cisterne za navodnjavanje koje idu na površinu i

Horizontalni rezervoari za navodnjavanje

– cisterne za navodnjavanje koje se mogu ukopati u zemlju ili nalaziti na pokretnoj prikolici kada je potrebno vodu transportovati do voćnjaka.

Cisterna ukopavanje
Pravilno ukopavanje cisterne

Rezervoari za navodnjavanje firme Joma plast se rade od PEHD-a. Materijal je hemijski inertan(ne menja svojstva prilikom upotrebe) tako da se pored vode u njima mogu skladištiti i druge tečnosti i supstance. Izbor materijala rezervoarima za navodnjavanje omogućava postojanost na temperaturama od -30°C do +60°C tako da bez problema mogu da izdrže visoke temperature tokom leta. Dosadašnje iskustvo i proizvodni program pokazali su se kao pouzdani način i rešenje za navodnjavanje različitih površina i useva.

Prednosti cisterne:

Cisterne od PEHD-a  su veoma jedostavne za upotrebu. Kvalitet u odnosu na rezervoare od drugih materijala je dosta bolji. Period upotrebe je praktično neograničen. PEHD je pre svega inertan. To znači da se cisterne mogu koristiti pored osnovne namene i za skladištenje vode za piće, mleka i niza drugih tečnosti. Na sve cisterne se standardno ugrađuju revizioni otvor i priključaka po zahtevu kupca. Moguće je postaviti i razne druge dodatke: plovke, postolja za pumpe, nivokaze, penjalice, merdevine, stope…. Takođe sve cisterne poseduju ozraku tj odušak za nesmetan rad rezervoara prilikom punjenja ili pražnjenja.