Plastične cevi za kanalizaciju imaju sve veću primenu u domaćinstvima i industriji. Tehnologija izrade cevi je spiralnim namotavanjem plastične mase na alatima(valjcima). Alati su različitih prečnika tako da možemo da zadovoljimo zahteve kupaca za kanalizacionim cevima različitog propusnog opsega. Materijal koji se koristi je PEHD – polietilen visoke gustine. Prednosti cevi za kanalizaciju je u tome što su lakše, dugotrajnije, jednostavne su za manipulaciju i postavljanje u zemlju,otporne na udarce i habanje.

Karakteristike

Fizičke karakteristike cevi omogućavaju im izvesna pomeranja tla koja neće dovesti do pucanja cevi jer su elastične. Takođe cevi su vodonepropusne i neporozne. Mala težina cevi za kanalizaciju omogućava jednostavan transport, montažu i ugradnju na teško pristupačnim terenima. Plastične cevi su hemijski otporne na otpadne vode a izdržljive su pri mehaničkim pomeranjima zemlje. Plastične cevi su otporne na agresivne materije što im omogucuje primenu u izgradnji cevovoda za transport industrijskih voda, u velikom broju tehnoloških procesa, izgradnji dimnjaka itd.

Proračun cevi

Cevi su podeljene u klase krutosti SN2,SN4,SN8 i SN16 u zavisnosti od dubine na kojoj se ukopavaju cevi. Dosta faktora utiču na proračun debljine zida cevi i rastojanja između prstenastog ojačanja. Između ostalog su tip zemljišta koja se nalazi oko i iznad cevi, da li se cev nalazi ispod saobraćajnice, da li ima podzemnih voda itd… Na osnovu proračuna dobija se cev koja je spiralno namotana. Spoljašnje rebrasto ojačanje – prsten daje krutost i mogućnost da cev „radi“ – odnosno daje joj elastičnost. Unutrašnji zid cevi je takav da omogućava nesmetan prolazak tečnosti i nakon dužeg radnog veka. Na ovaj način ne dolazi do skupljanja materija na određenom mestu i stvaranja čepa.

Dimenzije cevi

Proizvodimo plastične cevi profilisanog zida za kanalizaciju sledećih prečnika: Ø 300 mm, Ø 400 mm, Ø 500 mm, Ø 600 mm, Ø 800 mm, Ø 1000 mm, Ø 1200 mm pa sve do Ø 3000 mm. Plastične cevi su u dužinama od 3 i 6 metara. Spajaju se ekstruzionim zavarivanjem plastike ili pomoću gumice za dihtovanje. Cevi se rade od HDPE-a i PPH-a koje imaju dobra fizičko-hemijska svojstva, UV stabilnost, žilavost, itd.

Po svojim mehaničkim karakteristikama i izuzetnoj otpornosti na agresivne materije cevi za kanalizaciju se mogu koristiti i kao:

plasticne-cevi-za-kanalizaciju