Potreba za prečišćavanjem vode se javlja u područjima gde dolazi do začepljenja kanalizacije. Naročito u slučaju pojave vode koja je masna ili zaprljana odnosno ukoliko u sebi sadrži ostatke biljnog ili životinjskog porekla. Prilikom proticanja kroz kanalizaciju dolazi do zapušavanja usled lepljenja masnoće na zidove mreže što može dovesti do problema. Separatori masti i ulja se postavljaju između mesta ulaska zaprljane vode (od kuhinje) u kanalizaciju i mesta gde se prečišćena voda uliva u kanalizacionu mrežu. Ovde treba obratiti pažnju da separator bude postavljen na optimalnu udaljenost od ulaza zaprljane vode u sistem. Na ovaj način postižu se bolji rezultati separacije, kroz smanjenje temperature zaprljane vode.
Podela separatora:
Prvenstveno mogu biti u vertikalnoj i horizontalnoj formi u zavisnosti da li se postavljaju na površinu ili se ukopavaju u zemlju.
Karakteristike separatora
Separatori masti i ulja se izrađuju i proizvode prema evropskoj normi EN858-1 i EN858-2, a materijal za izradu je PEHD. Struktura materijala je takva da nema ograničen vremenski period trajanja tj ista je i posle dužeg vremenskog perioda eksploatacije(preko 30godina). Polietilen visoke gustine odlikuje mala težina tako da su manipulacija i montaža jednostavni. U strukturi materijala se nalazi UV stabilizator tako da su separatori otporni na uticaj Sunčeve svetlosti.
Separatori masti i ulja
Da bi se odredila optimalna zapremina i bolja učinkovitost separatora potrebno je voditi računa o sledećim faktorima koji utiču na efikasnost:
- količina zaprljane vode koja se uliva u separator(l/s)
- vrsta i gustina masti ili ulja koja se uliva
- periodični ili kontinualni priliv otpadne vode
- prisutnost drugih supstanci u zaprljanoj vodi (pesak,deterdzenti)
- vrsta separatora i deo za taloženje
Masti i ulja se moraju periodično prazniti iz separatora putem revizionog otvora Ø600. Njihovo odlaganje vrši se u specijalno namenjenim posudama za skupljanje masti i ulja. Voda koja je prečišćenja odlazi iz separatora putem izlazne cevi koja je uronjena u komoru. Nakon čišćenja separatora za normalan rad neophodno je separator napuniti sa vodom do kote izlazne cevi.
Ukoliko ovi faktori nisu poznati možete iskoristiti datu tabelu kako biste orijentaciono utvrdili zapreminu separatora
Oznaka | Broj jela | Protok(l/s) | Veličina – zapremina (l) |
---|---|---|---|
JPSM0.5 | 1 – 50 | 0.5 | 500 |
JPSM1 | 50 – 100 | 1 | 1000 |
JPSM2 | 100 – 200 | 2 | 1500 |
JPSM4 | 200 – 400 | 4 | 2000 |
JPSM8 | 400 – 800 | 8 | 4000 |
JPSM10 | 800 – 1000 | 10 | 5000 |
JPSM15 | 1000 – 1600 | 15 | 6000 |